Saija Kalenius Punaisen diivan blogi. Aito ja alkuperäinen osoitteessa www.punainendiiva.blogspot.com.

Pankkia on kohdeltava kuin koiraa

Tämä kirjoitus julkaistiin aamun hesarissa. Otsikko oli kylläkin vaihdettu.

 

Kirjoituksessaan (HS 12.4.2011) Sakari Alasalmi esitti, että luotottajapankkien asettaminen vastuuseen olisi populistista, koska velasta pitää ensisijaisesti olla vastuussa velallisen eikä velkojan, varsinkin, kun valtiot ovat perinteisesti olleet riskittömiä sijoituskohteita luotottajille. Muutama väärinkäsitys kaipaa oikaisua.

 

Pankit ovat koko ajan tienneet, että Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat riskisijoituksia. Tämän riskin ne ovat hinnoitelleet lainojen korkoihin. Korkea korko on varautumista siihen, että joskus laina saattaa jäädä maksamatta takaisin ja pääoma menetetään.

 

Nyt eräät pankkien ottamista riskeistä realisoituvat. Ilman muuta pankkien silti kannattaa tässä tilanteessa yrittää vakuuttaa jäsenvaltiot siitä, ettei riskien voida antaa kaatua niiden niskaan. Sehän on sijoittajan unelmatilanne: Riskisijoituksen korot ilman pelkoa rahojen menettämisestä.

 

Ongelmana on, että jos pankit päästetään nyt tekemään ilmainen tili, seuraavalla kerralla ne odottavat, että ne pelastetaan taas. Jos markkinat hermostuvat velkasaneerauksesta nyt, kuvitelkaa sitä reaktiota, kun ne on ensin opetettu pitämään apua itsestäänselvyytenä, ja yksi kaunis kerta emme enää pystykään korjaamaan niiden jälkiä.

 

Markkinat myös tietävät, että velkojen uudelleenjärjestelyyn joudutaan. Kreikan velat ovat noin 1,5 kertaa maan vuotuinen bruttokansantuote, ja sen velkojen korot ovat kymmenen prosentin kieppeillä. Tilanteesta ei ole ulospääsyä ilman velkasaneerausta. Kysymys on vain siitä, mennäänkö siihen hallitusti vai pakon edessä, ja kuinka paljon jäsenmaiden rahoja on ehditty sitä ennen Kreikkaan pumpata.

Lisäksi myös pysyvään vakauspakettiin ollaan rakentamassa sijoittajan vastuuta. Tällä hetkellä pankit yrittävätkin nähtävästi lähinnä ostaa aikaa, jotta ne saisivat mahdollisimman suuren osan sijoituksistaan ulos ennen kuin pysyvä vakauspaketti astuu voimaan, ilmainen raha loppuu, ja myös pankit joutuvat taas tulemaan toimeen markkinatalouden riskien kanssa.

 

Kukaan ei kai väitä, että velkasaneeraus olisi hyvä vaihtoehto sekään. Siinä on riskinsä ja se tulee epäilemättä maksamaan meille paljon rahaa. On kuitenkin epätodennäköistä, että se tulisi maksamaan yhtä paljon kuin markkinoiden rauhoittelu poistamalla sijoittajariski kokonaan maailman rahoitusmarkkinoilta.

 

Tällä hetkellä maailman pankkijärjestelmä on kuin iso, lihava koira, joka hyppää muitta mutkitta pöydälle syömään muiden ruoat. Sitä yritetään hillitä syöttämällä sille lisää paistia siinä toivossa, että se kyllästyisi ja menisi pois. Tämä on turha toivo. Pikainen kurinpalautus saattaa johtaa ikävään vastakkainasetteluun hurtan kanssa, mutta pitkällä tähtäimellä se luultavasti säästää sormia, hermoja ja astioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

a. rahikainen

Tätä ei ole äänestäjille kerrottu. EU-oikeuden Professori Pertti Eilavaara videohaastattelussa Euroopan taloudesta ja rahapolitiikasta.

Kreikka, Irlanti, Portugali... koko EU. Kuuntele ja hämmästy.

Osa1: http://tinyurl.com/4y4jwz4
Osa2: http://tinyurl.com/3jh99m3
Osa3: http://tinyurl.com/5tmbvgw
Osa4: http://tinyurl.com/5w38upb
Osa5: http://tinyurl.com/63d6xvn
Osa6: http://tinyurl.com/6jgbqv5
Osa7: http://tinyurl.com/5wxfrmd
Osa8: http://tinyurl.com/6cfpso4

a. rahikainen

Osa6: mm. suomalaisten vastuusta ja mutu-menetelmän käytöstä

Mikko Niskasaari

Erittäin osuva kuvaus tilanteesta.

Käyttäjän saijajokela kuva
Saija Kalenius

Pankkikriisistä kirjoittaa selventävästi Pilvi Torsti täällä: http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/2011/04/...

Olen kuullut, että monet äänestäjät ovat jo lopen kyllästyneitä aiheen puimiseen vaalikeskustelu vaalikeskustelun jälkeen. Tämä on kuitenkin sen kokoluokan asia, että sen onnistuneesta hoitamisesta riippuu osaltaan, kuinka paljon meillä on tulevaisuudessa liikkumavaraa näiden kotoisten, ihmisten arkipäivää koskevien ongelmien hoitamiseen. Koettakaa siis kestää, ja jaksakaa miettiä vähän tätäkin kun teette äänestyspäätöstä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kreikan kaksivuotisen lainan korko oli eilen 18,3 prosenttia. Koko ajatus siitä, että jonkun vastuun tai riskin toteutuminen voitaisiin siirtää vuoteen 2013, on naurettava jopa poliitikon keksimäksi. http://www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkt...

Ikävä kyllä pankit ulkoiluttavat tänä päivänä valtioita talutushihnoissaan eikä päinvastoin. Miten muuten voisi ollakaan, kun valtiot elävät velaksi?

Käyttäjän sinkd kuva
sink d

"Pankkia on kohdeltava kuin koiraa"

Otetaanko Cesar Millanin vai Tuire Kaimion koulutusmetodit?

Käyttäjän saijajokela kuva
Saija Kalenius

Minä seuraan Cesar Millania aina ihan hurmaantuneena. Se mitä se niille omistajille selittää, on ihan huikeaa siansaksaa, ja viimeistään jossain kymmenen minuutin kohdalla kierin jo sohvalla naurukohtauksen kourissa. Mutta kun katsoo mitä se itse asiassa tekee niiden koirien kanssa, niin sehän on oikein ok ja tuottaa oikein nättejä tuloksia. Joten Millan tai Kaimio, makuasia. Tärkeintä on olla varma, oikeudenmukainen ja ennakoitava.

Vaikka olisi kyllä tosi hauskaa katsoa, kun poliitikkoja opetettaisiin kantamaan itsensä niin, että markkinat aistisivat heidän hyvän energiansa :D

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Katainen jankuttaa solkenaan, että Portugaliin sijoittaneet suomalaiset eläkeyhtiöt ottaisivat takkiin ja suomalaiset eläkeläiset kärsisivät, ellei rahaa lapioida Portugalin kautta sijoittajille ja pankeille.

Sijoittajille, suomalaisille eläkefirmoillekaan, ei saa antaa signaalia, että sijoittaminen olisi riskitöntä, kuten Katainen "taloudellisine realiteetteineen" antaa ymmärtää.

Suomalaisten eläkkeet ovat jostain syystä yksityisten firmojen armoilla, vaikka niitä osin julkiset tahot omistavatkin. Onhan aivan mielipuolista että koko eläkejärjestelmämme on kiedottu markkinatalouden hämähäkinseittiin, ja kaikista finanssitalouden (jatkuvasti lisääntyvistä) ongelmista saakin kärsiä suomalainen eläkeläinen.

Dari-anne Suomalainen

Todella naurettavaa tässä on se, että esim, kokoomus on ollut innokas pommittamaan Libyan hallitusvaltaa kansan puolesta, mutta pitää tyhmänä suomalaisen kansan kapinaa eliittiä vastaan.

Kun tämä siirretään Euroopan mittakaavaan ja varsinkin Etelä-Euroopan tavisten elämän kurjistamiseen eliitin töppäilyjen vuoksi, niin logiikkaa ei enää ymmärrä ollenkaan.

Jos kansa Eurooppa tasolla nousee kapinaan, minkä se epäilemättä tekee niin kuka kansan puolesta pommittaa ??

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kreikan valtio huutokauppaa omaisuuttaan velkojiensa lukuun. Hintalapuksi on pantu 50 miljardia, vaikka todellinen arvo lienee vain murto-osa siitä. Nyt on kiire, jos haluaa päästä osingoille - korttitalo romahtaa ; ) http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2011/...

Toimituksen poiminnat